80 % ОТ ХОРАТА У НАС СТРАДАТ ОТ ЛИПСА НА ОМЕГА-3

Posted by on юни 03 2011 | Публикации

Дефицитът на Омега-3 мастни киселини е сред шестте най-сериозни причини, водещи до заболявания с фатален край. Изследване на Харвардския университет се спира върху метаболитни фактори и такива, свързани с начина на живот, като тютюнопушенето и високото кръвно налягане, използвайки математически методи, за да определи колко фатални последствия биха могли да се избегнат чрез превенция. Един от изводите е, че близо 100 000 случая на смърт ежегодно в САЩ могат да се редуцират с подходяща Омега-3 диета.

Много експерти изчисляват, че приблизително 80 процента от населението на Америка и Европа консумира недостатъчно количество Омега-3 мастни киселини. Тази хранителна липса представлява сериозна здравословна заплаха за нас.

Последните изследвания в САЩ например показват, че хората приемат едва 10% от това, което им е необходимо за оптимално здраве.

Причините

Само за по-малко от век консумацията на мазнини се е увеличила почти двойно. Но докато процентът на наситените мазнини е един и същ, то полиненаситените мазнини с богато съдържание на ценните Омега-3 почти са изчезнали. Огромното количество рафинирани и обработени мазнини на практика не позволява на тялото ни да се възползва и от малкото количество полезни мастни киселини, които получава.

Живеем във време на супер калорични и изчерпани от полезни вещества храни. Храни, които ни правят немощни, които ни разболяват и не ни предпазват от епидемии.

В 21 век приемаме по-малко от 200 мг. Омега-3 на ден – колкото едно грахово зърно. Това е едва 1/10 от минимума, който тялото ни изисква!

Драстичната промяна и буквално бягството от някогашната традиционна храна, която доставяше  незаменимите Омега-3 и Омега-6 мастни киселини в относително равни пропорции, причинява липса на баланс при приблизително 10 към 1 в полза на Омега-6.

Какво точно представляват Омега-3?

Световната здравна организация е обявила Омега-3 мастните киселини за есенциални за здравето и живота. Което означава, че са жизнено необходими, незаменими. Не можем сами да ги произвеждаме в телата си. Можем само да си ги набавяме от природата, наготово с храната. Също като витамините. Тези мазнини са от особено значение за доброто състояние на всички човешки клетки, метаболизма и мастната обмяна.

До какво води липсата на Омега-3?

Специалистите посочват следните възможни последици от тази хранителна липса: сърдечна криза, инсулт, ракови образувания, инсулинова зависимост, диабет, астма, артрит, лупус, депресия, нарушена концентрация, болест на Алцхаймер и др. В по-леките случаи човек просто години се мъчи от главоболие, мигрена, безсъние, болки в ставите и мускулите, различни алергични състояния и качване на килограми. И когато е трудно да си обясним тези симптоми, ги наричаме „оправдателно” болести на цивилизацията.

За какво помагат Омега-3?

Редуцират случаите на внезапна смърт при сърдечна аритмия до невероятните 45%.
Приемането им позволява сериозен контрол върху възможността от тези инциденти. Нещо повече – има доказателства, че Омега -3  могат дори да предпазват тъканта на сърдечния мускул след сърдечен пристъп.
Редуцират високото кръвно налягане.
Омега-3 мастните киселини въздействат директно върху простагландините и тези важни хормоноподобни вещества регулират налягането в артериите.
Редуцират опасното и вредно съсирване на кръвта.
Омега-3 киселините карат локалните хормони тромбоксани в кръвта да не позволяват запушване на съдовете. Освен това редуцират нивата на фибриноген, който също е виновен за образуването на съсиреци.
Действат срещу хроничното възпаление и сърдечно-съдовите заболявания.
Омега-3 произвеждат локални хормони, които потискат възпалението и уравновесяват прекаленото количество на Омега-6 мастни киселини. Така се избягва тенденцията за възпаляване и артериалните поражения.
Подобряват баланса на мазнините в кръвта.
Омега-3 намаляват производството на триглицериди в черния дроб и едновременно стимулират метаболизацията на триглицеридите като енергиен източник. Този двоен ефект може да доведе до намаляването им с цели 39%!
Омега-3 са храната на мозъка!
Те са незаменими за изграждането на клетъчната структура на нервите.
Ревматоиден артрит.  Охлаждане на огъня.
Клиничните опити демонстрират възможността на Омега-3 киселините да намалява случаите на чувствителни и болезнени стави и продължителността на сутрешните отоци до три месеца от приемането им. Освен това Омега-3 ускоряват усвояването на противовъзпалителни лекарства от клетъчните мембрани.
Диабет. Приемайте правилните мазнини.
Омега-3 са полезни за редуциране нивата на кръвна захар. Могат да понижават ефективно нивата на триглицеридите при диабетици до 30%. При това осъществяват полезната си работа, без да влошават баланса на глюкоза в кръвта.

Лененото масло

Лененото масло се счита за Златния стандарт в хранителните мастни продукти. От всички познати храни лененото масло безспорно е признато за продукта с най-богато съдържание на Омега-3 в природата.

Barlean’s

barleans-logoКомпанията Barlean’s е специализирана и водеща в световен мащаб в производството на Омега-3 продукти. Осем поредни години печели престижната награда „Вити” за най-продавани Омега-3 продукти в САЩ.

Barlean’s е най-доброто , което потребителят може да получи, според ConsumerLab.com

Barlean’s e търговската марка, чиито продукти в най-пълна степен удовлетворяват потребностите на потребителя, според последното изследване на ConsumerLab.com.

ConsumerLab.com е най-авторитетната организация в САЩ за независими тестове и изследвания на здравословни продукти. Тя е единствената, която оценява растителните добавки в лабораторна среда и осъществява разследвания, свързани с проблеми с лекарства и добавки.

От 1999 година до сега ConsumerLab.com е тествала над 2000 продукта.

Оценката на лабораторията е: Barlean’s е №1.

Търсете Barlean’s в аптеките!

no comments for now

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply