Омега-3 може да подобри поведението на хиперактивни деца

Posted by on сеп. 17 2012 | Интересно, Публикации

Омега-3 може да помогне на децата, които страдат от синдрома на дефицит на вниманието и хиперактивност (СДВХ), показва скорошно проучване.

Резултатите от нареченото „най-голямото, базирано на клинични изпитания, Омега-3 и Омега-6 проучване по рода си“, подкрепят тезата, че есенциалните мастни киселини спомагат за облекчаване проявленията на заболяването.

Тестовете са извършени под ръководството на Университета на Южна Австралия и австралийското правителство.

Участват 132 деца на възраст между седем и дванадесет години със симптоми на СДВХ.

В продължение на 15 седмици, през първата половина на теста, децата са разделени на две групи. Едната група приема добавка с Омега-3 мастни киселини, а другата – плацебо капсули с палмово масло.
В края на 30-седмичния процес, почти половината от децата, приемащи добавката с Омега-3, показват „значително“ намаляване на симптомите на СДВХ на невнимание, хиперактивност и импулсивност, твърдят изследователите.
След като плацебо групата преминава също на Омега-3 добавката, в продължение на 15 седмици, показва значително подобрение в поведението и вниманието.

Като цяло приемът на Омега-3 показва подобрения при
когнитивните проблеми, разсеяността, безпокойството, импулсивността и хиперактивността.

Според изследователите „резултатите от изследването дават все повече доказателства, които показват, че децата с проблеми във вниманието могат да се възползват от повишен прием на есенциални мастни киселини.

 

Tags: , , ,

no comments for now

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply