ОМЕГА 3 мазнини при ревматоиден артрит

Posted by on юли 15 2012 | Публикации

Изследвания показват, че Омега-3 мастните киселини намаляват възпаленията и могат да спомогнат за намаляване риска от хронични заболявания като сърдечно-съдови заболявания, рак и артрит. Важно е да има правилното съотношение на Омега-3 и Омега-6 (друга важна мастна киселина) в диетата. Омега-3 мастните киселини спомагат за намаляване на възпалението, докато Омега-6 мастните киселини са склонни да насърчават възпалението.

Повечето клинични проучвания, свързани с действието на Омега-3 мастните киселини при артрит, са фокусирани по-специално върху ревматоидния артрит (РА), автоимунно заболяване, което причинява възпаление на ставите. Редица малки проучвания са установили, че Омега-3 помагат за намаляване на симптомите на РА, включително болки в ставите и скованост сутрин. Едно проучване показва, че хората с РА, които приемат ленено масло, достигат състояние, което им позволява да намалят дозата на приеманите по принцип нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС).

Лабораторните изследвания показват, че диетите, богати на омега-3 мастни киселини (с ниско съдържание на възпалителните Омега-6 мастни киселини) могат да помогнат на хората с остеоартрит.

Проучване в Нова Зеландия с Омега-3 мастни киселини съобщава за намаляване на скованост на ставите и болката, увеличаване силата на сцепление и подобряване движенията сред малка група от хора с остеоартрит.

Един анализ на 17 рандомизирани контролирани клинични проучвания посочва обезболяващия ефект на Омега-3 мастните киселини. Резултатите показват, че Омега-3 мастни киселини, заедно с конвенционалните терапии като нестероидни противовъзпалителни средства, могат да помогнат за облекчаване на болките, свързани с тези състояния.

Общата препоръка слез направените изводи за повечето хора е да включат в ежедневната си диета Омега-3 добавка и най-вече масло от ленено семе.

Ленено масло Barlean’s

100% студено пресовано нерафинирано и нефилтрирано, извлечено от подбрани сортове органични семена от лен, отглеждани в екологично чисти райони на Америка.

Tags: ,

no comments for now

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply