Омега-3 и здравето на кожата

Posted by on авг. 14 2012 | Интересно

Омега-3 са част от групата есенциални мастни киселини, които тялото ни е в състояние да синтезира само. Просто казано, ние не сме в състояние да произвеждаме Омега-3, така че те трябва да бъдат придобити от външни източници, т.е наготово с храната.

Възпалителни кожни заболявания като псориазис често се подобряват значително, когато се консумират подходящи количества и концентрации на есенциални мастни киселини. Омега-3 могат да допринесат за намаляване на броя на изблиците, както и процесите на лющене и зачервяване. Като цяло, Омега-3 добавките подобряват влажността на кожата и външния й вид и са особено ефективни при суха кожа и екзема.

Проведени са множество изследвания и опити да се тества ефективността на Омега-3 за здравето на кожата и в частност при псориазис.

В проучване от 1998 г., проведено от германски изследователи, страдащи от псориазис, които са получили дози Омега-3, са показали значително подобрение в състоянието им, за разлика от тези, които са получили плацебо или омега-6.

Двойно-сляпо проучване от 1992 г. показва, че Омега-3 мастните киселини намаляват тежестта и гъстотата на псориатичните плаки в продължение на период от четири седмици.

През 1988 г. пациенти, приемали Омега-3 добавки в продължение на десет седмици, показват значително подобрение в техните  симптоми, свързани с псориазис, докато тези, приемащи плацебо, не показват промяна.

Резултатите от тези и много други изследвания ясно показват връзката между подобряването на здравето на кожата и Омега-3.

Общата препоръка слез направените изводи за повечето хора е да включат в ежедневната си диета Омега-3 добавка и най-вече масло от ленено семе.

Ленено масло Barlean’s

100% студено пресовано нерафинирано и нефилтрирано, извлечено от подбрани сортове органични семена от лен, отглеждани в екологично чисти райони на Америка.

Tags: ,

no comments for now

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply