Незаменимите мастни киселини – липсват ли в нашето хранене?

Posted by on ян. 06 2010 | Публикации

В нашата ера на фобия от мазнините и на истинска вълна от ниско маслени и обезмаслени продукти включването на ленено масло в ежедневната индивидуална диета за много хора може би е меко казано странно. Въпреки това, важно е да се знае – лененото масло е изключително богато на незаменими мастни киселини. Незаменими означава, че ние трябва да ги консумираме и да ги включваме в диетата си, защото тялото ни не може да ги произвежда от други мазнини или храни. Изследванията показват, че липсата или оскъдният прием на незаменими мастни киселини, които са в най-голямо количество в лененото масло, както и в други нерафинирани полиненаситени растителни масла, играят съществена роля за развитие на хронични заболявания или страдания като сърдечно-съдови увреждания, рак и сърдечен удар. Много експерти с тревога констатират, че близо 80% от днешното ни общество консумират крайно недостатъчни количества незаменими мастни киселини. Тази липса в диетата в крайна сметка води до сериозна заплаха за здравето. Освен че снабдяват тялото ни с енергия, незаменимите Омега-3 и Омега-6 мастни киселини действат в организма ни като компоненти на нервните клетки, клетъчните мембрани и хормоноподобни субстанции, познати като простагландини. Простагландините и Омега-3 киселините играят важна роля за това тялото ни да функционира добре. Омега-3 киселините са доказали терапевтичната си и защитна роля при сърдечно-съдови заболявания, рак, автоимунни заболявания като множествена склероза и ревматоиден артрит, множество кожни заболявания.

Какво ни причинява дефицитът на мастните киселини?

Подмяната и “подправянето” на полиненаситените мазнини, причинени от масираното рафиниране на мазнини и масла с цел бърза и лесна търговска печалба, буквално елиминира незаменимите мастни киселини от нашата храна. Нещо повече, чувствително нарастна количеството ненатурални мазнини и масла в диетата ни под формата на транс-мазнини и частично хидрогенирани масла. Транс-мазнините се получават, когато полиненаситените масла са изложени на прекомерна топлина, светлина, кислород или други методи на рафиниране. “Транс” буквално означава, че полиненаситените мастни киселини са трансформирани в ненатурални мастни молекули с променена форма. При хидрогенирането течните полиненаситени масла са атакувани от водородни молекули и резултатът е полутвърди или твърди мастни субстанции, които не се срещат където и да е в природата. Маргаринът е типичен пример за мазнина, съдържаща както хидрогенирани, така и транс-мастни киселини. Само за по-малко от век консумацията на мазнини се е увеличила почти двойно. Но докато процентът на наситените мазнини е един и същ, то полиненаситените мазнини с богато съдържание на ценните Омега-3 почти са изчезнали. Огромното количество рафинирани и обработени мазнини на практика не позволява на тялото ни да се възползва и от малкото количество полезни мастни киселини, които получава.

Има три важни фактора, които допринасят за недостига на есенциалните мастни киселини:

 1. Почти пълната липса на качествени масла, богати на Омега-3 и Омега-6, причинена от масовата комерсиализация и рафинирането на мазнините и маслата.
 2. Трансформирането на здравословните Омега-3 и Омега-6 в токсични съставки ( хидрогенирани и транс-изомери).
 3. Метаболитното съревнование между хидрогенираните и транс-мазнините и есенциалните мастни киселини.

Как да разпознаем липсата?

Знаците за дефицита на Омега-3 могат да са явни или постоянно напомнящи за себе си – от лека умора до фатален сърдечен удар. Много специалисти дори няма да направят асоциация между здравословния ни проблем и този недостиг. Освен това симптомите на дефицита на Омега-3 не са така очевидни като при други хранителни дефицити. Последствията обаче могат наистина да са сериозни. Последните изследвания в САЩ например показват, че хората приемат едва 10% от това, което им е необходимо за оптимално здраве. Затова авторите препоръчват всеки, който има сериозно отношение към здравния си статус, да приема достатъчно количество Омега-3 и 6, най-вече чрез нерафинирано и чисто ленено масло.

Какво препоръчват още специалистите за добро здраве и оптимално ниво на незаменими мастни киселини?

 1. Намаляване на количеството наситени мазнини и изобщо мазнини от диетата.
  По-малко животински продукти за сметка на растителните. Повечето растения са много бедни на мазнини. А високите нива на мазнини при ядките и семената произлизат от полезните полиненаситени мастни киселини.
 2. Елиминиране или поне сериозно намаляване на храни с транс-мазнини и частично хидрогенирани масла.
  Структурната промяна на натуралните масла в неестествени мастни киселини влияе на способността на тялото ни да се възползва от полезните есенциални мазнини.
 3. Ежедневно приемане на ленено масло
  Натуралното, нерафинирано ленено масло е считано от специалистите за търсения фактор във възстановяването на точните нива на есенциалните мастни киселини. Лененото масло е уникално, тъй като съдържа двете незаменими мастни киселини – Омега-3 и Омега-6, във внушителни количества. Лененото масло е най-богатият източник в природата на Омега-3 – почти 60%. Това е два пъти повече от рибените масла. Омега –3 са внимателно изучавани заради благотворното им действие при високи холестеролни нива, високо кръвно налягане, сърдечни пристъпи, ангина, артрит, множествена склероза и кожни възпаления.
 4. Намаляване на общия прием на мазнини до не повече от 30%(400-600 калории дневно при стандартна диета от 2000 калории)
  Усилията да вмъкнем здравословните мазнини под формата на есенциалните мастни киселини от ленено масло на мястото на опасните транс-мазнини, хидрогенирани и наситени мазнини си струват. Просто е нужно да следим за тези скрити мазнини и внимателно да четем етикетите на продуктите, които купуваме.

Flax Oil, product of U.S.A., е най-чистото и свежо ленено масло в света, произведено по специална технология от Barlean’s Organic Oils. Натуралният продукт е предпазен и затворен в специални непрозрачни капсули и черни опаковки, за надеждна защита. Маслото ви дава над четири пъти повече Омега-3 в сравнение със същото количество смлени семена и гарантира абсолютна чистота и качество.

Tags: , , , , ,

1 comment for now

One Response to “Незаменимите мастни киселини – липсват ли в нашето хранене?”

 1. […] от онези, които сме свикнали да отбягваме. Тези мастни киселини се наричат незаменими и са единствените в природата, които човешкият […]

  27 ян. 2010 at 8:49

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply