Мазнините – всички ли са вредни

Posted by on май 05 2012 | Интересно

Много по-голямо значение от количеството, което консумираме, има видът на мазнините. Лошите мазнини увеличават холестерола и риска от някои заболявания, а добрите мазнини предпазват сърцето и подпомагат цялостното здраве. В действителност, добрите мазнини като Омега-3 мазнини, са от съществено значение за физическото и емоционалното ни здраве.

Една бърза разходка до хранителния магазин ще потвърди тенденцията за все по-често търсене на храни с ниско съдържание на мазнини: бонбони, чипс, сладолед, бисквити, сладкиши. Защо обаче в действителност тези храни не водят до така желаните резултати и имат съмнително значение спрямо нашето здраве?

Въпреки всичко, което сме чували, мазнините не винаги са лошия герой в борбата за тънка талия. Лошите мазнини, като наситените мазнини и транс мазнините, са виновни за нездравословните неща, заради които всички мазнини под общ знаменател са обвинявани – наддаване на тегло, запушени артерии и т.н.. Но добрите мазнини, като мононенаситените мазнини и особено полиненаситените мазнини и Омега-3 мастни киселини имат обратен ефект.

В интерес на истината, здравословните мазнини играят огромна роля в подпомагането да управляваме нашите настроения, да сме в добра психическа форма, да се борим с умората и дори да контролираме теглото си.

Отговорът не е просто да намалим мазнините. Отговорът е да се научим как да правим здравословен избор да заменяме лошите мазнини с добри – тези, които подпомагат здравето и добрата форма.

Омега-3 мастни киселини: супер храните за мозъка и сърцето

Омега-3 мастните киселини са вид полиненаситени мазнини. Ако всички видове мононенаситени и полиненаситени мазнини са добри за нас, Омега-3 мазнини се оказват особено полезни.

Ние все още откриваме нови и нови ползи от Омега-3 мастните киселини, но изследванията са показали, че те:

  • Предотвратяват и намаляват симптомите на депресия
  • Са защита срещу загуба на паметта и деменция
  • Намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания и инсулт
  • Са незаменими за облекчаване на артрит, ставни болки и възпалителни състояния на кожата

 

Общата препоръка слез направените изводи за повечето хора е да включат в ежедневната си диета Омега-3 добавка и най-вече масло от ленено семе.

Ленено масло Barlean’s

100% студено пресовано нерафинирано и нефилтрирано, извлечено от подбрани сортове органични семена от лен, отглеждани в екологично чисти райони на Америка.

Tags: , ,

no comments for now

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply