Липсата на Омега-3 ускорява стареенето на мозъка

Posted by on юни 01 2012 | Интересно, Публикации

Липса на Омега 3 и мозъкаНиските нива на Омега-3 мастни киселини в кръвта са свързани с по-малък капацитет на мозъка и по-слаби когнитивни функции, съобщават изследователи.

Структурните показатели говорят за това, че хората с ниски нива на тези полезни хранителни вещества, притежават по-бързо стареещи мозъци от нормалното, според Залди Тан от Калифорнийския университет в Лос Анджелис.

И когнитивните открития предполагат, че също така има вероятност да загубят част от способността си да мислят абстрактно и да запомнят определени неща.

Ниските кръвни нива на Омега-3 мастните киселини са „свързани с маркери на ускорено структурно и когнитивно стареене“, заключават изследователите. Те също така отбелязват, че Омега-3 мастните киселини се свързват с намален риск от деменция.

В проучването са включени 1575 души на средна възраст от 67, които не страдат от деменция. Изследователите са анализирали нивото на червените кръвни клетки на Омега-3 и на така наречения Омега-3 индекс,  търсейки връзки между нива на омега-3, изображения, констатации и резултати от когнитивни тестове, свързани с вербална памет, зрителна памет , изпълнителната функция и абстрактното мислене.

Основният извод е, че онези, поставени в групата с ниски нива на Омега-3, имат значително по-нисък капацитет на мозъчна дейност.

Общата препоръка слез направените изводи за повечето хора е да включат в ежедневната си диета Омега-3 добавка и най-вече масло от ленено семе.

Ленено масло Barlean’s

100% студено пресовано нерафинирано и нефилтрирано, извлечено от подбрани сортове органични семена от лен, отглеждани в екологично чисти райони на Америка. 

Tags: , ,

no comments for now

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply