Ленено масло за дълголетно и младо сърце

Posted by on февр. 06 2010 | Публикации

Нашият начин на живот се отразява на състоянието на сърцето. Неговите най-големи врагове са тютюнопушенето и липсата на физическа активност. С отказа от цигарите и всекидневното движение ние можем да укрепим сърдечно-съдовата си система. Healthy_HeartА ако се погрижим и за подходящо здравословно хранене, имаме всички шансове да осигурим тонус и дълголетие на този най-важен мускул в човешкото тяло.
Днес модерното общество страда от страх и омраза към мазнините. Разбира се, всички знаем, че те водят до напълняване, запушват артериите и предизвикват туморни образувания. Но съвсем малка част от тях (наситените мазнини и трансмастните киселини) са убийци.

„Да оставим храната да бъде наше лекарство“ – Хипократ

Скорошно изследване от университета Харокопио в Атина, проведено в Гърция, показва, че хора, подложени на диета, богата на ленено масло, намаляват кръвното си налягане с повече от 6% само за няколко седмици.
Американската асоциация за сърдечно здраве изнесе данни, според които лененото масло може да намали с над 46% броя на свързаните с холестерола артериални заболявания.
Ключовото умение за поддържане на тялото и ума в оптимално здраве е различаването на добрите от лошите мазнини. Омега-3 и Омега-6 мастни киселини са полезни за организма и подобряват сърдечното здраве. За съжаление не можем да си ги набавим в достатъчно количество с храната – тe се съдържат главно в някои видове морски риби и в лененото масло, което е идеалната здравословна добавка към съвременния начин на хранене.

Само няколко грама ленено масло на ден се борят успешно с болестите на сърцето, като снижават опасния LDL холестерол и триглицеридите, намаляват вискозитета на кръвта
и възпрепятстват натрупването на атеросклеротична плака по стените на артериите.
Една супена лъжица ленено масло всеки ден води до регулиране на кръвното налягане, до намаляване на рисковете от остеопорозни фрактури и различни видове тумори.
Хората, които консумират храни, богати на Омега-3 мазнини от рибни или растителни източници, са със значително по-малък риск
за развитие на болести на сърцето. Лененото масло е често предписвано заедно с лекарствата за регулиране на кръвното налягане.
То е важна функционална храна за всеки, който е получил сърдечна атака или удар, както и за всеки, който желае да ги предотврати.
Резултатите от изследванията показват, че най-висока степен на заболявания на коронарната артерия се открива при хора с ниска концентрация на Омега-3 мастни киселини в мастната им тъкан. Лененото масло намалява нископлътния липопротеин (LDL), който при своето окислено състояние причинява натрупването на плака, като така уврежда вътрешната обвивка на артериите.

Лененото масло Barlean’s, product of U.S.A., е студено пресовано, нерафинирано и нефилтрирано, извлечено от подбрани сортове органични семена, отглеждани в екологично чисти райони на Америка.
Специалистите препоръчват приема на 3 капсули на ден при ограничена консумация на транс мазнини.

Tags: , , , ,

no comments for now

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply