Ленено масло в помощ на сърцето

Posted by on февр. 01 2012 | Интересно, Публикации

Сърдечно здравеПриемането на храни и добавки, богати на Омега-3  мастни киселини е от полза за тези, които са изложени на висок риск от исхемична болест на сърцето.

Също така, внезапната сърдечна смърт се появява по-рядко при тези, които обичайно приемат  достатъчно количества Омега-3 мастни киселини.

В ново проучване, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition, се изследва ролята, която Омега-3 мастните киселини играят в подобряване на систоличното налягане, пулса и съдовото съпротивление – ефекти, които могат да намалят риска от исхемична болест на сърцето и много други неблагоприятни сърдечни състояния.

Изследването се фокусира върху ефекта на Омега-3 мастните киселини върху системното артериално налягане като мярка за степента на еластичност на големите артерии.

Повишена скованост в големите артерии може да доведе до систолна хипертония и повишено пулсово налягане (разликата между диастолното и систоличното налягане), двата фактора, които могат да допринесат до повишаване на коронарния риск.

Тридесет и осем мъже и жени на средна възраст с повишен холестерол в плазмата консумират Омега-3 добавка или плацебо по време на 7-седмичен диетичен курс. За разлика от плацебо групата, която не показва промяна, системното артериално налягане се покачва до с 36% в групата с Омега-3, като при нея има тенденция към намаляване на систоличното и пулсово налягане. Освен това, Омега-3 групата имала значителен спад в общите плазмени концентрации на триацилглицерол.

Общата препоръка слез направените изводи за повечето хора е да включат в ежедневната си диета Омега-3 добавка и най-вече масло от ленено семе.

Ленено масло Barlean’s

100% студено пресовано нерафинирано и нефилтрирано, извлечено от подбрани сортове органични семена от лен, отглеждани в екологично чисти райони на Америка.

no comments for now

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply