Лененото масло – равновесието на мазнините

Posted by on Дек. 30 2009 | Публикации

Покрай целия отрицателен натиск, който в днешни дни заобикаля темата за мазнините, много хора са изненадани да научат, че има определени мазнини, наречени есенциални мастни киселини, които са абсолютно задължителни за оптимално здраве.
Тяхното класифициране като есенциални просто означава, че ние трябва да ги получим от храните и за разлика от много храни, не може да бъде произведен от тялото. Можете да срещнете тези мастни киселини най-често като Омега-3 и Омега-6 мастни киселини. Най-разпространеният източник на есенциални мастни киселини са полиненаситените растителни мазнини.
Тези две основни мастни киселини, сами и заедно, са доказани научно като полезни за предпазване и подпомагане на лечението на многобройни неблагоприятни здравословни състояния, включително рак, сърдечно-съдови заболявания, удар, артрит и подтискане на имунната система.
Според медицинска конвенция за полиненаситените мастни киселини от 1985 г., приета в Орландо, Флорида, оптималният прием на основни мастни киселини трябва да съставлява 10% от дневната храна или 200 калории, базирани на стандартна храна с 2000 калории на ден. Балансираното приемане на двете основни мастни киселини е важно, тъй като те се конкурират за превръщането в тялото в мощни хормоноподобни субстанции (простагландини), които управляват почти всяка биологична функция. Съществуват благоприятни простагландини, които подобряват здравето и не толкова благоприятни простагландини, които ако не се контролират, влошават здравето. Липсата на баланс при приемането на която и да е от двете киселини, ще доведе до нарушено производство на простагландини да бъде нарушено, което ще рефлектира в здраве, изложено на рискове.
Според д-р Артемис П. Симопулос, президент на Центъра за генетика, хранене и здраве на САЩ, точно това се е случило с американската храна, а и с европейската, през последните 100 години. Нарастващата консумация на Омега 6 мастни киселини през това време, се дължи на развитието на технологиите в края на век, който отбелязва началото на модерната индустрия за растителни мазнини и на модерното земеделие с изтъкването на зърнените храни за селскостопанските животни. Драстичната промяна от някогашната традиционна храна, която доставяше Омега-3 и 6 в относително равни пропорции, причинява липса на баланс при приблизително 10 към 1 в полза на Омега-6 мастни киселини. И по-лошо, изчислено е, че ние консумираме само една-десета от количеството Омега 3 мастни киселини, от което имаме нужда за оптимално здраве. Просто казано, ние ядем прекалено много Омега-6 мастни киселини за сметка на Омега-3.
Известно е, че най-богатият продукт на Омега-3 мастни киселини в природата е чистото ленено масло. Задължително обаче е то да бъде нерафинирано и студено пресовано, тъй като в противен случай полезните му свойства се губят. Установено е, че полиненаситените киселини гранясват от досег със светлина и кислород, както и от топлина.
Съвсем не е случайно защо най-свежото и чисто ленено масло – това на компанията Barlean’s, се предлага и у нас в абсолютно черни опаковки и непрозрачни капсули. Flax Oil, product of U.S.A., е най-продаваният Омега-3 продукт в САЩ за последните 7 години и е доказал своите безспорни предимства. Съотношението Омега-3:Омега-6, което достига, е 4:1 – нещо особено важно в днешната диспропорция на мазнините, за която стана вече въпрос.
Ето и няколко от системите и функциите на тялото, които са зависими от есенциалните мастни киселини:

 • Произвеждане и синтез на хормони
 • Регулация на налягането в кръвоносните съдове
 • Регулация и отговор при болезнено възпаление и подуване
 • Регулация на телесните секреции
 • Разширение или стеснение на кръвоносните съдове
 • Първичните съставни части на клетъчните мембрани
 • Регулация на скоростта на делене на клетките
 • Регулация на вливането и отливането на субстанции в и навън от клетката
 • Регулация на функцията на бъбреците и баланс на течностите
 • Поддържане на „подвижни” наситени мазнини в кръвния поток
 • Посредничество при освобождаването на провъзпалителни субстанции от клетката, които могат да предизвикат алергични състояния

Специалистите препоръчват ограничаване на наситените мазнини в ежедневната диета, както и прием на транс-мазнини. Освен ленено масло, добре е и редовна консумация на риба заради Омега-3 киселините, както и достатъчно количество плодове, зеленчуци и ядки.
Преди да вземете вашето масло, уверете се, че то е добре защитено и си припомнете колко чувствително е на практика. Дори и тъмното стъкло пропуска до 20% от слънчевите лъчи. Попитайте личния си лекар за ползите от Омега-3 и се опитайте да извлечете максималното за себе си с добър режим на хранене и внимателно подбиране на продуктите, които приемате.

Tags: , , ,

no comments for now

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply