ЛЕНЕНОТО МАСЛО – КЛЮЧЪТ КЪМ ЗДРАВЕТО

Posted by on Дек. 18 2009 | Публикации

seed-oilЛененото семе е познато още от древността и хилядолетия наред е било част от ежедневната храна на хората. На изображения на погребални ритуали от древен Вавилон от 3000 г. пр. Хр. можем да открием сцени, на които се вижда култивирането, обработката и отглеждането на лен, както и различни начини на неговото приложение. Хипократ, бащата на съвременната медицина, е описал използването на лена за облекчаване на стомашни болки още през 650 г. пр. Хр. , а гръцкият философ Теофраст е препоръчвал прилагането на лена като лекарство против кашлица.
През 8 век Карл Велики считал лена за толкова полезен и важен за здравето на своите поданици, че прокарал закони и специални правила за неговата консумация. Маслото от ленено семе обикновено било използвано за приготвяне на мехлеми за кожни възпаления и здравословни напитки против запек.
Днес диетолозите и учените преоткриха огромните здравословни предимства и полезността на лена. Нещо повече – чистото и нерафинирано ленено масло е обявявано за Златния стандарт на натуралните продукти, които трябва да се включат задължително в диетата ни. Природата е дарила едно единствено растение с уникални качества. Днес вече можем да се възползваме от това. Качественото и свежо масло, добито чрез студено пресоване, има едно сериозно предимство – съдържа над четири пъти повече Омега-3 в сравнение със същото количество смлени семена и гарантира абсолютна чистота.
Лененото масло е най-богатият продукт на Омега-3 мастни киселини, който може да се открие в природата. С почти 60% съдържание на тази есенциална мазнина маслото надвишава двойно количествата в рибените масла и другите растителни продукти. Тайната е в Омега-3. Киселината, която изгражда мембраните на всяка една клетка от тялото ни. Особено важна за мозъка и очите. Ето малко от жизненоважните функции на Омега-3 мастните киселини: ускоряват и подобряват метаболизма, ускоряват усвояването на кислорода и освобождаването на енергия; необходими са за транспортирането и метаболитния процес на холестерола и триглицеридите; от тези киселини тялото продуцира хоромоноподобни субстанции, наречени простангландини, които имат важна регулаторна функция за артериалното налягане, бъбреците, възпалителните процеси и имунната система.

На нашия пазар вече се продава най-качественото ленено масло в света. От няколко години продуктът Flax Oil, product of U.S.A., на Barlean’s неизменно е на първо място по продажби на територията на САЩ. Flax Oil на капсули на американската компания Barlean’s е насител седем поредни пъти на престижната награда Вити, присъждана за най-продаван и търсен здравословен продукт в търговската мрежа.

Маслото възвръща нарушения баланс между различните видове мазнини и най-вече между Омега-3 и Омега-6. По начало двете мастни киселини трябва да се съдържат по равно в нашия организъм – така, както е определила природата. Индустриалната революция обаче води до тоталното им разминаване. Прекаленото използване на транс-мазнини, полуфабрикати, животински мазнини и рафинирани масла води до това, че безценната и полезна мазнина Омега-3 почти изчезва от нашия организъм. Твърде малко са начините да си възвърнем баланса, а специалистите изчисляват, че като цяло на човечеството ще му трябват десетилетия, за да се върне назад към това, което е определила за нас майката природа.
Шансът за по-бързо справяне с проблема е включване в здравословната ни диета на ленено масло. Това е продуктът с най-високо съдържание на Омега-3 и с правилното й съотношение към Омега-6 – 4:1.
Освен че е изключително полезно, лененото масло обаче е адски капризно и гранясва бързо от топлина и светлина, като светлината го разрушава 1000 пъти по-бързо от високата температура. Затова през годините съхранението му е било почти невъзможно за по-дълъг период. Компанията Barlean’s е инвестирала именно в процеса на производство и запазване свежестта на Flax Oil. Продуктът притежава уникална защита от окисление и няма нужда от дълбоко замразяване, както обикновените ленени масла. В Америка черната опаковка и непрозрачните капсули на Barlean’s са знак за високо качество. Те не пропускат светлина и гарантират свежестта на маслото. Flax Oil е специално сертифициран биопродукт от “Quality Assurance International” – най-престижната организация, гарантираща качеството на органичните продукти в цял свят, и изцяло е съобразен с изискванията на GISSI – световноизвестната Италианска академична група за изследване на инфаркта на миокардата. Черните опаковки със запазения знак на Barlean’s гарантират реален ефект от приемането на капсулите.
Специалистите препоръчват приемане най-малко на 3 грама дневно от продукта или 3 капсули от по 1000 милиграма. За постигане на бързи резултати и при възпаления и болки количеството може да достигне до 9 капсули Flax Oil.

Защо капсулите на Barlean’s неизменно са номер едно?

Компанията наистина може да се гордее с традициите си и производството на ленено масло. Flax Oil притежава сертификат за биопродукт и е изключително чисто. Преди студеното пресоване, което запазва полезните свойства, се подбират най-добрите сортове семена с гарантирано чист произход. Заради максималната свежест всяка партида се произвежда едва след като е направена поръчката за България например. Това е желязно правило за Barlean’s. Освен това компанията обръща специално внимание на вкусовите качества на лена. Ето заради това и тази година спечели наградата на Taster’s Choice – гилдията на дегустаторите в САЩ.
От съвсем скоро всяка опаковка Flax Oil носи и специалното лого на прочутата “3-часова диета” на Джордж Круз – диетичния гуру на Америка, с неговите комплименти за продукта. Маслото е полезно за здрави нокти и блестяща коса и хидратира кожата. Омега-3 във Flax Oil дава енергия и засилва имунитета и помага да се превъзмогнат депресивните състояния и настроения.
Flax Oil на капсули за кратко време се превърна в незаменима част от диетата на активните хора, които знаят как да се грижат за своето здраве. На практика маслото може да съпътства хранителния ни режим за неограничено време и се приема и от напълно здрави хора, за да подобри жизнения им тонус.

Tags: , , , , , ,

1 comment for now

One Response to “ЛЕНЕНОТО МАСЛО – КЛЮЧЪТ КЪМ ЗДРАВЕТО”

  1. […] сърдечни удари и други дегенеративни болести, маслото от ленено семе предпазва и може дори да върне постигне обрат при […]

    08 ян. 2010 at 11:35

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply