Изследване посочва минималната доза Омега-3, която благоприятства сърдечното здраве

Posted by on юни 09 2011 | Интересно, Публикации

Омега 3 мазнини

Дневна доза от поне 250 милиграма е препоръчителна за намаляване на риска от внезапна сърдечна смърт и други сърдечни състояния, според ново изследване на Cantox Health Sciences International.

От публикуваните анализи в British Journal of Nutrition такава доза се свързва с 35 процентно намаляване на риска от внезапна сърдечна смърт.

Освен това, същата доза от 250 милиграма дневно намалява с приблизително 17% риска от фатални коронарни проблеми.

Европейският орган за безопасност на храните (ЕОБХ) също заключава през 2009 година, че 250 милиграма дневно е препоръчителната минимална доза Омега-3 мастни киселини.

Според авторите на изследването тази доза трябва да се приема за жизнено необходима и критична. С оглед на начина на живот и хранене в днешно време, приемът на Омега-3 есенциални мастни киселини, оптимален за здравето и предпазващ организма ни, трябва да е в пъти повече.

Най-богатият продукт на Омега-3 безспорно е лененото масло. То съдържа два пъти повече количество от рибените масла и в пъти превъзхожда количествата при консумация на риба.

Само няколко грама ленено масло на ден се борят успешно с болестите на сърцето, като снижават опасния LDL холестерол и триглицеридите, намаляват вискозитета на кръвта и възпрепятстват натрупването на атеросклеротична плака по стените на артериите.

Една супена лъжица ленено масло всеки ден води до регулиране на кръвното налягане, до намаляване на рисковете от остеопорозни фрактури и различни видове тумори.

Хората, които консумират храни, богати на Омега-3 мазнини от рибни или растителни източници, са със значително по-малък риск за развитие на болести на сърцето. Лененото масло е често предписвано заедно с лекарствата за регулиране на кръвното налягане.

То е важна функционална храна за всеки, който е получил сърдечна атака или удар, както и за всеки, който желае да ги предотврати.

Резултатите от изследванията показват, че най-висока степен на заболявания на коронарната артерия се открива при хора с ниска концентрация на Омега-3 мастни киселини в мастната им тъкан.

Лененото масло Barlean’s е студено пресовано, нерафинирано и нефилтрирано, извлечено от подбрани сортове органични семена, отглеждани в екологично чисти райони на Америка.

Специалистите препоръчват приема на 3 капсули на ден при ограничена консумация на транс мазнини.

no comments for now

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply