Здравословно хранене с Омега-3 мастните киселини

Posted by on ян. 27 2010 | Публикации

Хората, които се интересуват от здравословно хранене, знаят, че съществуват и мазнини, без които не можем. Нещо повече, те са полезни и се различават коренно от онези, които сме свикнали да отбягваме. Тези мастни киселини се наричат незаменими и са единствените в природата, които човешкият организъм не е способен да извлече сам от другите храни.
Една от тези мазнини е Омега-3 мастната киселина. Най-високото й съдържание се открива в лена и по-специално в лененото масло. Омега-3 е градивна част на мембраните на мозъчните клетки, способства за по-доброто усвояване на калция и магнезия и понижава нивото на холестерола и триглицеридите в кръвта.
Има още много качества на лененото масло и съдържащата се в него Омега-3 киселина. За да се извлекат максимално обаче всички полезни свойства, в САЩ са разработени по специална технология от компанията Barlean’s капсулите Flax Oil, product of U.S.A. Появата им е свързана и с нещо парадоксално, което прави продукта пръв по продажби още в първата година от позиционирането му на пазара на биопродукти. А именно – въпреки, че лененото масло само по себе си е мазнина, то изгаря т.нар. лоши мазнини и понижава чувствително холестерола. Приемането на капсулите всъщност въздейства пряко върху метаболизма на клетките и го ускорява. Освен че топи мазнините, Flax Oil създава и чувство на ситост. Тъй като е мазнина, лененото масло престоява в стомаха много по-дълго в сравнение с въглехидратните храни например. Това автоматично ускорява производството на хормона холецистокинин, който сигнализира мозъка да спре да “издирва” повече храна.
Омега-3 мастните киселини, съдържащи се изобилно във Flax Oil, както споменахме, са важна градивна част на мембаната на всяка една клетка на човешкия организъм. Здравите клетки, от своя страна, транспортират много по-лесно и бързо кислорода – най-важното условие за ежедневно изгаряне на излишните калории. Тези качества на Flax Oil го правят предпочитан продукт в повечето диети за здравословно отслабване. За кратко време капсулите станаха много модерни, много знаменитости в САЩ също спомагат за тяхното популяризиране. Освен че е изключително полезно, лененото масло обаче е адски капризно и гранясва бързо от топлина и светлина, като светлината го разрушава 1000 пъти по-бързо от високата температура. Затова през годините съхранението му е било почти невъзможно за по-дълъг период. Компанията Barlean’s е инвестирала именно в процеса на производство и запазване свежестта на Flax Oil. Продуктът притежава уникална защита от окисление и няма нужда от дълбоко замразяване, както обикновените ленени масла. В Америка черната опаковка и черните непрозрачни капсули на Barlean’s са знак за високо качество. Те не пропускат светлина и гарантират свежестта на маслото.
Маслото на Barlean’s е предпочитано пред приемането на ленено семе и обикновени ленени масла не само заради трайността и удобството. Преди всичко Flax Oil притежава сертификат за биопродукт от “Quality Assurance International” – най-престижната организация, гарантираща качеството на органичните продукти в цял свят. За да се защитят изискванията за биопродукт, е необходимо специална селекция от сортове семена, отгледани без третиране с химикали и върху почва, която също не е обработвана с химически вещества в продължение на години. Компанията Barlean’s работи с най-висококачествени семена, отгледани в САЩ и Канада в екологично чисти райони. Извличането на лененото масло става единствено чрез студено пресоване, за да се изключи рискът от гранясване. Маслото е изключително чисто, нерафинирано и нефилтрирано. Така се постига и високият процент съдържание на важната Омега-3 киселина. Чистото и свежо ленено масло остава защитено и предпазено от досег с каквито и да било химически вещества в специално изработените черни непрозрачни капсули с покритие от рожков.
Много от хората, които приемат капсулите, забелязват първите резултати от действието му чрез буквалното “стопяване” и “разнасяне” на подкожни мастни образувания. За постигане на реален ефект при намаляване на теглото е необходимо да се приемат поне 5-6 капсули от по 1000 милиграма дневно, като количеството може да стигне и до 9 капсули Flax Oil. Тази добавка не е “чудодейно” средство за драстично и опасно отслабване. Чистото и нерафинирано висококачествено ленено масло просто помага на тялото ни да функционира правилно и да набави липсващите в “модерното” ни хранене омега-3 мазнини.
Не случайно капсулите вече седма година са №1 по продажби в САЩ и официално са препоръчвани и включени в диетата на най-известния гуру – диетолог на холивудските знаменитости Джордж Круз.
Висококачественото ленено масло подобрява състоянието на кръвоносните съдове след сърдечносъдови заболявания и предпазва от развитие на атеросклероза и исхемична болест на сърцето. Действа благоприятно при високо кръвно налягане и понижава нивото на холестерола и триглицеридите в кръвта.
Flax Oil има уникално противовъзпалително действие, особено при възпаления и болки в ставите и артрит. Приемането редовно на ленено масло гарантира здрава кожа и предпазва от алергични дерматози (псориазис, екзема, невродермит и пр). Дамите са най-ревностните му почитателки заради способността да хидратира кожата, да заздравява ноктите и да поддържа здрава и блестяща коса.

Tags: , , , ,

1 comment for now

One Response to “Здравословно хранене с Омега-3 мастните киселини”

  1. […] на повечето от нас по отношение на тази важна част от храненето до голяма степен са формирани от индустрията и от […]

    24 февр. 2010 at 14:19

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply