Забравеният витамин F и лененото масло

Posted by on ян. 20 2010 | Интересно

Полезни мазнини? В днешно време този израз звучи почти абсурдно. Повечето “модерни” диети от края на миналия век, особено в Америка и Канада, отричат напълно мазнините и проповядват ниско калорично хранене. Резултатите обаче в повечето случаи са плачевни. Гладуването по-скоро уврежда организма, а бедната на калории храна, но в големи количества, приемана безразборно, дори води до напълняване.
flax-seedТака постепенно диетолозите и учените се сещат, че съществуват мазнини, които тялото ни не може само да произвежда. И започват да разбират постепенно защо са причислени към групата на витамините. Още през 20-те години на миналия век Джордж и Милдред Бур откриват тези полезни и незаменими мазнини и им дават съвсем основателно името витамин F (от английски fat – мазнина).
В природата са идентифицирани два вида есенциални или незаменими мастни киселини. Незаменими са, понеже човешкият организъм не може да ги произведе сам, а ги извлича от готовата храна, която поема. Тези две полиненаситени мастни киселини са алфа-линоленова киселина (Омега-3) и линолева киселина (Омега-6).
Първите наблюдения за действието на Омега-3 мастните киселини са направени в Гренландия. Оказва се, че заради консумирането на мазни риби и тюленово месо, богати на тези киселини, местните ескимоси почти не страдат от сърдечни заболявания и проблеми с кръвното налягане.
Истинският поврат във възприемането на полезните киселини идва с преоткриването на лена и лененото масло. От всички познати храни лененото масло безспорно е признато за продукта с най-богато съдържание на тези жизнено важни киселини – над 55 % Омега-3 и над 16,7% Омега-6. Това е почти два пъти повече от съдържанието им в рибеното масло например. Тези мастни киселини са от важно значение за всички живи клетки на организма, тъй като са необходими за изграждането, възстановяването и производството на нови такива.
Това откритие води до появата на най-висококачествения продукт – Flax Oil, product of U.S.A. на американската компания Barlean’s, който вече седма година е най-продаван в САЩ и превърна компанията в световен лидер в производството на ленено масло. Flax Oil се превърна в любимия продукт на вегетарианците. Той е единствената възможност за тях да набавят Омега-3 киселини, и то в такова голямо количество, защото другата алтернатива са само няколко вида риба. Докато при рибеното масло съществува риск от замърсяване от водоеми с различни химикали, Flax Oil е сертифициран биопродукт, който се извлича от най-висококачественото и доказано чисто ленено семе.
Черните капсули на Flax Oil позволяват продуктът да се запази максимално свеж и предпазват маслото от окисляване. Известно е, че ленът е много капризен и досегът с топлина и светлина го разваля мигновено. Компанията Barlean’s става известна с високото си качество и най-вече със свежестта на лененото си масло. Нещо, което в Америка е абсолютно задължително. Затова Flax Oil неизменно е номер едно по продажби в САЩ от години.
Висококачественото ленено масло подобрява състоянието на кръвоносните съдове след сърдечносъдови заболявания и предпазва от развитие на атеросклероза и исхемична болест на сърцето. Действа благоприятно при високо кръвно налягане и понижава нивото на холестерола и триглицеридите в кръвта.
Flax Oil има уникално противовъзпалително действие, особено при възпаления и болки в ставите и артрит. Приемането редовно на ленено масло гарантира здрава кожа и предпазва от алергични дерматози (псориазис, екзема, невродермит и пр). Специалистите препоръчват приемане най-малко на 3 грама дневно от продукта или 3 капсули от по 1000 милиграма. За постигане на бързи резултати и при възпаления и болки количеството може да достигне до 9 капсули Flax Oil.
Flax Oil на Barlean’s направи истински фурор в САЩ като “маслото, което топи мазнини”. Наистина капсулите ускоряват метаболизма, потискат апетита и снабдяват клетките с кислород, за да разграждат по-лесно мазнините и да отделят енергия. Омега-3 киселината във Flax Oil не се продуцира от човешкия организъм. Затова тялото ни постоянно се стреми да я извлича от храните, които поема. Когато тя е в недостатъчни количества, което е честият случай, този процес се засилва. Така продължаваме да “издирваме” високо калорични храни и сладко. За съжаление, по този начин получаваме много нисък процент от необходимата ни киселина. Лененото масло на капсули наистина въздейства върху метаболизма и организмът изгаря “лошите” мазнини и калории. Чрез омега-3 киселините Flax Oil кара стомаха ни да задържа много по-дълго храна в сравнение с нискокалоричните храни и тези без мазнини. Така мазнините престояват в стомаха по-дълго и помагат за стимулиране на синтеза на холецистокинин – хормон, който сигнализира мозъка ни да спре да яде.
Flax Oil се грижи за доброто изграждане и функциониране на клетъчните мембрани. Когато те са здрави, транспортират по-добре кислорода – един от ключовите елементи на ежедневното изгаряне на мазнини. А бързият метаболизъм е най-важното условие за справяне с излишните калории.

Tags: , , , ,

no comments for now

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply